
اجرای طرحهای متعدد کارآفرینی، خوداشتغالی و خودکفایی با هدف افزایش اعتماد به نفس، خودباوری و استفاده از توانمندیهای زنان؛
ارزش آفرینی بانوان؛ اولویت آستان قدس رضوی
زنان در پیشرفت یا عقبماندگی جوامع انسانی نقشآفرین هستند. رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها در سخنرانی هایشان فرمودند:« اگر زنان در حرکت اجتماعی یک ملتی حضور نداشته باشند، آن حرکت به جایی نخواهد رسید، موفق نخواهد شد. اگر زنان در یک حرکت حضور پیدا بکنند، یک حضور جدی و آگاهانه و از روی بصیرت، آن حرکت به طور مضاعف پیشرفت خواهد کرد». با توجه به بیانات ایشان، باید گفت انقلاب اسلامی از ابتدا تاکنون مبتنی بر به مکتب اهل بیت ، نقش موثر و بی بدیلی را برای حضور اجتماعی زنان در جامعه قائل بوده است. آستان قدس رضوی هم در پی این رویکرد با هدف تبیین و ترویج هویت ذاتی زن مسلمان انقلابی و همچنین تشکیل، تحکیم و تعالی خانواده، از دیرباز تاکنون برای حضور زنان در جامعه ارزش ویژه ای قائل بوده و با برنامهریزی امکان حضور آنان را در عرصه های مختلف فراهم کرده است. در همین راستا سال ۱۳۹۵ به دستور تولیت وقت، مرکز امور بانوان و خانواده آستان قدس رضوی ایجاد شد و پیرو تحققبخشی به نقشآفرینی اقتصادی مطلوب بانوان در جامعه، مسأله کیفیت اشتغال ایشان مبتنی بر رویکرد اسلامی و با توجه به زمینه های فرهنگ بومی، در زمستان ۱۳۹۶ در دستور کار مرکز امور بانوان و خانواده آستان قدس رضوی قرار گرفت. در واقع کارآفرینی، یکی از مهمترین مسائلی است که آستان قدس رضوی برای ارتقای سطح کیفی و کمی زندگی دختران و زنان سرزمینمان مدنظر قرار داده است.
آستان قدس رضوی در این راستا و با برپایی جشنواره «بانوان کارآفرین، خدمت و خودکفایی خانواده»، شبکه سازی و تربیت رسانه ای دختران، راه اندازی باشگاه دختران دانش آموز با همکاری مدارس، برگزاری اردوهای بارش، رویش و تلألؤ، خلاقیت و تفکر، برپایی بازارچه تولیدات بانوان کارآفرین و اعطای تسهیلات، افتتاح کارگاه خیاطی، برپایی کارگاه با موضوع محوری فرهنگ و اصول کارآفرینی بانوان سعی در بهبود وضعیت کارآفرینی زنان ایرانی داشته است که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم.
برگزاری رویداد ملی مادران ارزش آفرین
۲۰۰۰ نفر از بانوان حاشیه شهر مشهد در این طرح در ۴ سطح دستهبندی شدهاند و برای هر سطح اقداماتی تعریف شده است؛ دسته اول مادرانی هستند که هیچ انگیزه و دغدغه ای برای ایجاد کسب و کار ندارند و به همین منظور برای آن ها یکسری اقدامات انگیزشی تعریف شده است.
استعدادیابی برای مادرانی که مهارتهای خودآگاهی ندارند، در زمره اقدامات دسته دومیهاست؛ دسته سوم هم مادرانی هستند که کارهای خرد را شروع کردند ولی نتوانستند به آن رونق دهند که به این افراد مشاورههایی برای توسعه کارشان داده میشود.
دسته چهارم نیز شامل مادرانی میشود که کارآفرین حرفهای هستند؛ برای این افراد تبیین گفتمان حفظ کرامت زن و خانواده محوری صورت گرفته و آنها به سه دسته قبلی جهت رونق کارشان کمک میکنند.
رویداد ملی مادران ارزشآفرین در سطح ملی و با حضور ۱۵۰ بانوی کارآفرین که در همین فرایند صاحب کسب و کار شدند و برای بقیه بانوان نیز اشتغال ایجاد کردند، برگزار می شود.
رویداد نمایشگاهی «سرای خاتون»
با افزایش مشکلات اقتصادی، سختی فرایندهای کارآفرینی و اشتغالزایی برای زنان سرپرست خانوار قابل تامل است.
ماموریت باغ خاتون آستان قدس رضوی، فراهم کردن زمینه برای نقش آفرینی بانوان با رویکرد نوآورانه است. دومین نمایشگاه و بازارچه محصولات پاییزه بانوان نوآور و کارآفرین در مجموعه اردوگاهی باغ خاتون مشهد برای زنان سرپرست خانوار، برپا گردید؛ این رویداد بر خلق ارزش و جایگاه این زنان در نگاه آستان قدس رضوی تاکید ویژه کرد. وجه تمایز نمایشگاه امسال با سال قبل در دائمی بودن آن بود که نشان از استقبال خوب زنان پرتلاش مشهدی داشت.
توانمندسازی ۶۵۰ مربی در طرح «دختیژن»
در این دوره توانمندسازی، معاونت امور زنان بنیاد کرامت به برگزاری دوره آموزش تخصصی با هدف تربیت کنش گران تربیتی-اجتماعی در حوزه دختران از میان بانوان دغدغهمند و مستعد که بتوانند بر نسل آیندهساز کشور تأثیر بگذارند، پرداخت. در ابتدا ۸۰۰ نفر برای شرکت در این دوره ثبتنام کردند که در جریان یک مرحله گزینش، ۶۵۰ نفر برگزیده شدند تا در دوره حضور پیدا کنند. این افراد دانشجویان رشتههای مرتبط، مبلغان حوزوی، اساتید و هیئتعلمی دانشگاهها و همچنین معلمان و مربیانی هستند که علاوه بر طرح دختیژن در عرصه زندگی خود هم به این تعالیم و مهارتها نیاز
خواهند داشت.
تاسیس کارگاه تولید پوشاک
در آذرماه ۱۴۰۱ بود که کانون خدمت رضوی رفسنجان از تاسیس کارگاه تولید پوشاک در این شهر به همت خادمیاران رضوی خبر داد. این مجموعه تولیدی مزین به نام ثامن الحجج از ۲۸ کارگاه تولیدی تشکیل شده و با سرمایه گذاری که پذیرفته برای ۱۶۸ نفر کار ایجاد شده است.این مورد مصداقی از فعالیت های پرشمار آستان قدس رضوی در حوزه کارآفرینی بانوان در سالهای بوده و در نگاه کلان می توان گفت ایجاد اشتغال پایدار یکی از مهمترین برنامه های این مجموعه است تا با رفع معضل بیکاری، افزایش اعتماد به نفس بانوان، خودباوری و استفاده از توانمندی های زنان شاهد کاهش آسیب های اجتماعی مرتبط با حوزه خانواده در جامعه باشیم.
برگزاری کلاس آموزشهای هنری
از جمله فعالیتهای کانونهای خادمیاری سراسر کشور، برگزاری کلاس های فرهنگی هنری از قبیل خطاطی و سفالگری است. این کلاس ها برای هنرجویان کاملاً رایگان بو ده و در راستای توانمندسازی ایشان برگزار شده است.
همچنین از جمله فعالیت های دیگر مرکز بانوان و خانواده بنیاد کرامت رضوی در راستای سیاستهای حمایتی و اشتغالزایی بانوان باید به احداث غرفه مشاوره در حاشیه کلاس های توانمندسازی طرح «برهان» اشاره کرد. در این غرفه بانوانی که در گذشته در مساجد منتخب مشهد توسط خادمین رضوی آموزش دیدند، حال راه و چاه تبدیل سرمایه به یک کسبوکار مولد را به بانوان متقاضی تعلیم می دهند.
برچسب ها : دختیژن خاتون اشتغالزایی