printlogo


مروری مختصر بر نشریات علمی ـ پژوهشی مجموعه‌های تخصصی آستان قدس رضوی
پیشخوان علم، معرفت و پژوهش


کمیسیون بررسی نشریات کشور که مرجعی است جهت نظارت بر عملکرد نشریات علمی، ارزش‌گذاری، دادن اعتبار و لغو اعتبار آن‌ها، آیین‌نامه‌ای تنظیم کرده است که در آن اعتبار علمی نشریات علمی توسط وزارت علوم تعیین شده است. در این آیین‌نامه، مقالات علمی ـ پژوهشی به‌صورت زیر تعریف شده است:
مجلات علمی ـ پژوهشی به مجلاتی اطلاق می‌گردد که مقاله‌های آن‌ها به ارائه یافته‌های جدید علمی حاصل از طرح‌های پژوهشی، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلی و سایر موارد پژوهشی اعم از پژوهش‌های بنیادی، کاربردی، تحلیل، انتقادی، نقد و بررسی علمی کتاب، توسعه‌ای یا ارائه نظریه یا روش جدید در حل مسائل و توسعه علم یا فناوری که از دو ویژگی اصالت و ابداع برخوردار باشد، می‌پردازد و با هدف پیشبرد مرزهای علمی و فناوری ارائه می‌شود؛ اینکه بتواند دانش و یافته‌ای جدید را به دانش بشری اضافه کند و یا دانش قبلی را بسط و گسترش دهد و روندی جدید را به روی جامعه علمی باز کند. مخاطبین اصلی این نوع از مجلات، قشر دانشگاهی و آکادمیک مانند اساتید، دانشجویان مقاطع مختلف و همچنین پژوهشگران و محققان مراکز تحقیقی، علمی و پژوهشی می‌باشند. مقالات منتشر شده در مجلات علمی ـ پژوهشی در جامعه آکادمیک از اعتبار بیشتری برخوردار است.
در ایران، معمولاً نشریات دانشگاهی دارای درجاتی هستند که از سوی وزارت علوم به آن‌ها تعلق می‌گیرد. بالاترین درجه، علمی ـ پژوهشی است و چاپ مقاله در مجلات علمی ـ پژوهشی بالاترین امتیاز را برای نویسنده در مجامع دانشگاهی به‌همراه دارد.
درجه علمی ـ ترویجی نیز درجه علمی دیگری است که به نشریات تعلق می‌گیرد و نسبت به درجه علمی ـ پژوهشی در رده پایین‌تری قرار دارد.
دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع)، دانشگاه علوم رضوی، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و بنیاد پژوهش‌های اسلامی دارای چندین نشریه علمی، تخصصی و پژوهشی هستند که به بررسی آن‌ها می‌پردازیم: