printlogo


بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی؛ پیشرو در تحقیقات دینی و علمی
چهل سال پژوهش در کنار حضرت شمس‌الشموس(ع)

بنیاد پژوهش‌های اسلامی با هدف ترویج و نشر فرهنگ اسلامی در تاریخ ۲۱ آبان سال ۱۳۶۳ تأسیس شد. در حال حاضر بنیاد پژوهش‌های اسلامی به‌عنوان پژوهشگاه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و با تأیید رئیس‌جمهور، زیر نظر سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی، با نظارت هیأت‌امنا و با همکاری محققانی از حوزه و دانشگاه در قالب گروه‌های پژوهشی در راستای تحقق اهداف علمی پژوهشی آستان قدس رضوی فعالیت دارد.

برترین پژوهش‌ها در قالب کتاب
بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی علاوه بر انتشار آثاری با موضوعات مختلف، توانسته آثار فاخر و ارزشمندی را هم تولید و روانه بازار نشر کند. آثاری که به‌حدی ارزشمند هستند که گاهی تنها بازنگری آن‌ها و به‌روزآوری مطالب مندرج در آن‌ها پروژه‌ای زمان‌بر است؛ اما با اهتمام پژوهشگران عرصه‌های مختلف این بنیاد محقق می‌شود. این مجموعه طی هفت ماه نخست سال ۱۴۰۲، ۵۶ عنوان اثر را در شمارگان ۵۲ هزار و ۶۵۰ جلد کتاب منتشر و به جامعه مخاطب عرضه کرده است. «فواصل حسن ختام آیات»، «مرزهای ناشناخته در اخلاق»، «روایتی تاریخی-تحلیلی از اخلاق‌پژوهی در جهان اسلام»، «برگی زرین از عرفان اسلامی، شرح زیارت امین‌الله»، «آسیب‌شناسی زیارت با تمرکز بر زیارت رضوی؛ از گردشگر تا زائر»، چهل و هشتمین جلد از کتاب «المعجم فی فقه اللغه القرآن و سرالبلاغه»، «مطالعات فرهنگی و اجتماعی سادات»، «نقش معجزه در زندگی بشر، با نگاهی به معجزات و کرامات امام رضا(ع)»، «شخصیت و اندیشه‌های کلامی علی بن اسماعیل میثمی» و ... برخی از عناوین این آثار است.

حضور در عرصه‌های ملی و بین‌المللی
از جمله فعالیت‌های مهم بنیاد پژوهش‌های اسلامی، برگزاری یا همکاری در همایش‌ها، کنگره‌ها و نشست علمی فاخر در سطح ملی و بین‌المللی است؛ همچنین حضور این بنیاد در نمایشگاه‌های کتاب ملی و بین‌المللی به‌ویژه در کشورهای اسلامی، سبب شده است که دستاوردهای علمی آستان قدس رضوی در جای‌جای جهان به‌دست علاقه‌مندان برسد و همواره آثار مورد توجه دانشمندان و نخبگان جهان بوده است. در واقع، هر نمایشگاه کتاب با حضور بنیاد پژوهش‌های اسلامی برای آستان قدس رضوی به پایگاهی علمی تبدیل شده است.

جذب نخبگان علمی در علوم گوناگون
با نگاهی به آثار بنیاد پژوهش‌های اسلامی، نیک درمی‌یابیم که این مجموعه همواره در طی چهل سال عمر پربرکت خود، از همکاری دانشمندان، دانش‌پژوهان و نخبگان جهان اسلام بهره برده است و بنیاد، نمادی بارز از پیوند حوزه و دانشگاه است؛ همچنین حضور استادان به‌نام در کنار پژوهشگران نوقلم، راهی برای تربیت و پرورش استعدادهای علمی در حوزه‌های تألیف، تصحیح و ترجمه بوده که بنیاد توانسته است از این دستاورد بزرگ بهره‌مند شود.

اهداف
پژوهش‌های علمی در جهت ترویج و نشر فرهنگ اسلامی از طریق تشکیل گروه‌های پژوهشی
جذب و بسیج محققان علاقه‌مند به همکاری
تشویق و توسعه فعالیت‌های پژوهشی در حوزه و دانشگاه
تلاش در جهت تقویت توان علمی و آموزشی مؤسسات فرهنگی و مراکز آموزش عالی
تشکیل دوره‌های آموزشی به‌منظور تربیت پژوهشگران، مدرسان و محققان
برگزاری و تشکیل کنگره‌ها و کنفرانس‌های مختلف علمی در سطح ملی و بین‌المللی
ترویج فرهنگ و معارف اسلامی با تألیف، ترجمه و تصحیح آثار علمی بنیادی
انتشار نشریات ادواری به زبان‌های مختلف
حمایت از پژوهشگران و طرح‌ها در جهت اهداف بنیاد
ارتباطات علمی با دیگر مراکز پژوهشی در داخل و خارج از کشور

۱۵۰ عنوان از آثار بنیاد موفق به دریافت عناوین زیر شده است
کتاب سال جمهوری اسلامی
اثر برگزیده در محافل دانشگاهی
نمایشگاه‌های قرآن
کتاب سال حوزه علمیه کشور
هفته کتاب
جشنواره کتاب کودک
جشنواره فردوسی
کتاب سال خراسان رضوی

نشریات ادواری
تقویم قدس رضوی
فصلنامه علمی-ترویجی مشکوه
خراسان‌پژوهی
رساله الاسلام
مجموعه رسائل فارسی
نوسواد

برخی از موفقیت‌ها
انتشار دو هزار و ۴۸۴ عنوان اثر در چهار هزار و هفتصد جلد تا کنون
چاپ نخست ۱۷۰۲ جلد در حوزه‌های تألیف، تصحیح و ترجمه