کشیک تخصصی علم و نوآوری در حرم امام مهربانی
آستان قدس رضوی در راستای ایجاد فضایی خلاق، پویا و نوآور و با محوریت ایجاد شبکه و اطلس مسائل مرتبط با حرم مطهر رضوی و زیارت، همچنین تأکید تولیت معزز آستان قدس رضوی در خصوص استفاده از ظرفیت اندیشمندان، نوآوران و ... به عنوان خدمت تخصصی و محور قرار دادن آستان مقدس حضرت رضا(ع) به عنوان عالم آل محمد(ص) نسبت به ایجاد کشیک تخصصی علم و نوآوری اقدام کرد.
با توجه به ماهیت و سطوح متفاوت شبکه مسائل حرم مطهر و موضوعات متنوع در امر زیارت و براساس نظرات خدام و خادمیاران عزیز، مقرر شد مسائل شناساییشده در سه سطح راهبردی، عملیاتی و اجرایی تفکیک و هرکدام از سطوح به صورت مجزا، مورد بحث و بررسی و اولویتبندی قرار گیرد.
با توجه به ظرفیت ملی و بینالمللی خدام و خادمیاران خبره حرم مطهر در تدقیق و تشریح مسائل، مقرر گردید که جهت تدقیق مسائل و صحتسنجی آن با استفاده از توضیحات، آمار و ارقام و مسیرهای راهحل پیشنهادی، از طریق مطالعات امانی در هر کشیک تخصصی مطرح گردد که در صورت لزوم، به این مهم اقدام خواهد شد.
در ادامه، فعالیت کشیکهای علم و نوآوری با همکاری حوزههای مختلف خدمتی در حرم مطهر نسبت به شناسایی مسائل کلیدی حوزه زیارت و خدمت، با نگاه هوشمندسازی و با رویکرد نوآورانه اقدام و با ادبیات برنامهریزی تعاملی و با در نظر گرفتن جایگاه ویژه حرم مطهر، برش هوشمندسازی برنامه عملیاتی حوزه نوآوری در دست تدوین است. در ادامه این مسیر و با توجه به شاخصهای تعریفشده، تعریف پروژهها و ابتکارات اجرایی جدید در قالب برنامهریزی غلتان بهصورت یک فرایند مستمر در دستور کار قرار گرفته است.
برپایی کرسیهای آزاداندیشی در آستان قدس رضوی
«اندیشگاه رضوی» بستری برای تحقق مرجعیت علمی
با توجه به سیره امام رضا(ع) مبنی بر گفتمان و مناظره با ادیان و مذاهب گوناگون و تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، در مورد جنبش نرمافزاری، توسعه، پیشرفت و ایجاد کرسیهای آزاداندیشی، سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد، اقدام به ایجاد «اندیشگاه رضوی» نموده است.
حرکت در جهت تحقق مرجعیت علمی آستان قدس رضوی، تداوم شیوه گفتوگو و بحث عالمانه برای دستیابی به حقیقت با توجه به سیره امام رضا(ع)، تحقق عملی کرسیهای آزاداندیشی، شناسایی روشمند مهمترین پرسشها و فرضیههای موجود در آثار نوشتاری متفکران حوزه علوم انسانی و فراهم ساختن شرایط و امکانات لازم برای گفتوگوی نقادانه درباره آنها، ایجاد بستر و فضای مناسب برای مشورت، تبادل افکار و ارائه یافتههای نوپدید و تجارب نویسندگان، مترجمان، مصححان، ناشران، کتابداران، آرشیویستها، سندپژوهان، نسخهپژوهان، انجمنهای علمی و ایجاد ارتباط دوسویه میان سازمان و انجمنهای علمی و جامعه، اهداف تشکیل اندیشگاه رضوی است.
اندیشگاه موظف است فعالیتهای خود را در اشکال ایجاد فضای مناسب برای اجتماع و گفتوگوی نخبگان فکری، هماندیشی و مناظرههای علمی، سمینار و نشستهای یکروزه، درسگفتار، سخنرانی درباره نظریهها و موضوعات مهم، رونمایی و نقد کتاب، نمایش فیلم مستند به همراه نقد و بررسی و برگزاری کارگاههای علمی و پژوهشی اجرا نماید.