printlogo


توان مهندسان؛ تلاش کارگران

مجموعه‌های مختلف عمرانی آستان قدس رضوی همچون شرکت صنایع معادن و عمران رضوی، شرکت مسکن و عمران قدس رضوی و شرکت مهندسی آب و خاک آستان قدس رضوی پروژه‌های مختلفی را با بهره‌گیری از توان مهندسان و تلاش و کوشش کارگران در سال ۱۴۰۳ آغاز و به اتمام رساندند. این پروژه‌ها در نقاط مختلف کشور و با کاربری‌های گوناگون بود.

زنجیره تأمین و تولید محصولات ساختمانی
برنامه تحولی شرکت صنایع معادن و عمران رضوی به‌سوی ایجاد زنجیره تأمین و تولید محصولات ساختمانی قدم برمی‌دارد و نقش مؤثرتری در صنعت ساخت‌وساز، توسعه شهری و بهره‌برداری از منابع معدنی ایفا می‌کند و با استفاده از روش‌های تأمین مالی و بهره‌گیری از نیروهای متخصص و تولید اقدامات فاخر در صنعت ساختمان و مولدسازی اراضی در اختیار این شرکت و آستان قدس رضوی، چرخه ساخت‌وساز را کامل نموده تا بتواند به تولیدات انبوه در حوزه ساختمان دست یابد. شرکت صنایع و معادن رضوی در سال ۱۴۰۳ توانست پانل مسلح AAC را با هدف سرعت بخشیدن به اجرای ساختمان‌ها با روش پیش‌ساخته‌سازی، طراحی و تولید و اجرا کند. استفاده از پانل‌های AAC باعث کاهش اتلاف انرژی ساختمان و صرفه‌جویی در مصرف انرژی خواهد شد. این پانل‌ها در سال ۱۴۰۳ در کارخانه‌های بیرجند و مشهد به تولید انبوه رسیدند که مجموع تولید پانل در کارخانجات هبلکس رضوی به ۲۲۰۰۰ متر مربع رسید.

همچنین احداث سوله ورزشی مهرگان شهرداری و سوله ورزشی طبرسی ۲۸ نیز در محدوده منطقه ۳ شهرداری مشهد از ابتدای بهمن ماه سال ۱۴۰۳ توسط شرکت صنایع معادن و عمران رضوی آغاز شد. به‌جز آن اجرای اسکلت بتنی یک مجتمع مسکونی واقع در ابن‌سینا ۱۶ به همت این شرکت و به کارفرمایی شرکت الماس تابان کیش، در قالب ۱۲ طبقه از آذر ماه سال ۱۴۰۳ آغاز شد و اجرای اسکلت بتنی بانک خون واقع در انتهای سناباد با زیربنای ۷۵۳۸ متر مربع از پاییز ۱۴۰۳ آغاز شده است. همچنین پروژه ۴۲ مدرسه شهرستان مشهد در قالب قراردادی میان شرکت صنایع معادن و عمران رضوی و اداره کل نوسازی مدارس خراسان رضوی در مرداد ماه سال ۱۴۰۳ منعقد شد. در این پروژه مقرر شد ۴۲ مدرسه ۱۲ کلاسه که هرکدام بالغ بر ۱۲۰۰ متر مربع هستند، در زمان کوتاه ۱۰ ماهه ساخته شوند که در سال ۱۴۰۳ این پروژه پیشرفت ۴۰ درصدی داشت. پروژه اجرای سکوی زیرسازی ریل‌های سایت پلی لجستیک سرخس نیز با قراردادهای تأمین و اجرا و به ظرفیت شرکت الماس تابان کیش و شرکت سیلپ (پارک لجستیک بین‌المللی سرخس) از خرداد ماه سال ۱۴۰۳ یکی دیگر از پروژه‌های این شرکت بود. شرکت صنایع، معادن و عمران رضوی از ابتدای سال ۱۴۰۰ دو پروژه روگذر مسیر خط راه‌آهن مشهد - تهران و امتداد مسیر مصلی شرقی به طول حدود ۶.۵ کیلومتر را آغاز کرد که این پروژه‌ها در سال ۱۴۰۳ به پایان رسیدند.

بهبود بهره‌وری و نظم محیط کار
شرکت مسکن و عمران قدس رضوی نیز در سال ۱۴۰۳، نظام ۵S را نیز با هدف بهبود بهره‌وری و نظم محیط کار اجرا کرد. این شرکت با پیاده‌سازی نظام ۵S، نه‌تنها به افزایش بهره‌وری کارکنان کمک کرد، بلکه سبب ارتقای کیفیت خدمات در سال جاری شد. همچنین آزادراه مشهد - چناران با طول ۵۰ کیلومتر که توسط شرکت مسکن و عمران قدس رضوی به‌عنوان پیمانکار در حال ساخت است، یکی از مسیرهای اصلی منتهی به مشهد مقدس از سمت شمال شهر است. این شرکت قرار است ۴۴ کیلومتر از این آزادراه را احداث کند که شامل تمامی عملیات خاکی، زیرسازی و روسازی آسفالت، احداث ابنیه فنی و عملیات تکمیلی از جمله خط‌کشی، تابلو و علائم، ایمن‌سازی و... است. فاز نخست این پروژه در سال ۱۴۰۳ در دست ساخت بوده است. متروی مشهد - گلبهار هم پروژه دیگری است که در سال ۱۴۰۳ توسط این شرکت در دست ساخت بود. این مترو در طول مسیر راه‌آهن مشهد تا شهر جدید گلبهار ۴۰ کیلومتر و تا شهر چناران ۴۶ کیلومتر است. تکمیل عملیات خاکی و تقاطعات باقیمانده و همچنین احداث تقاطع امام رضا(ع)، رمپ دسترسی به تونل، ۷۰۰ متر تونل ابتدای مسیر و ایستگاه گلبهار در این پروژه به عهده شرکت مسکن و عمران قدس رضوی است. احداث سد گلمندره نیز که با هدف کنترل سیلاب ورودی به جنگل گلستان، در سال ۱۳۹۱ مصوب شد، پروژه نیمه‌تمامی بود که به دلیل کمبود اعتبار، یک دهه راکد مانده بود و در سال ۱۴۰۳ کار احداث آن به کمک شرکت مسکن و عمران رضوی پایان پذیرفت.

این سد در کیلومتر ۱۳۰ جاده بجنورد به آزادشهر در شهرستان گرمه واقع شده و با بهره‌برداری از آن، سالانه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب آب برای پوشش یک هزار هکتار از زمین‌های پایین‌دست تنظیم می‌شود. عملیات اجرایی پروژه مسکونی «مهدیه» توسط شرکت مسکن و عمران قدس رضوی نیز در سال ۱۴۰۳ آغاز شد. این پروژه با زیربنای ۳۴۶۴۴ متر مربع و در مساحتی با عرصه ۵۶۶۱ متر مربع، از نیمه دوم مهرماه ۱۴۰۳ آغاز شد. کل پروژه شامل چهار بلوک است که در هر بلوک بین ۵۲ تا ۶۴ واحد مسکونی ساخته می‌شود. ساختار این بلوک‌ها شامل ۹ طبقه از جمله زیرزمین، همکف، نیم‌طبقه و طبقات اول تا ششم است که در فاز اول، دو بلوک از این پروژه به اجرا درخواهد آمد. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری خواهد رسید. این پروژه به‌طور مستقیم برای حداقل ۱۰۰ نفر و به‌صورت غیرمستقیم برای بیش از ۲۰۰ نفر شغل ایجاد کرده است. تمامی استانداردهای لازم در انتخاب و استفاده از مصالح رعایت شده است. همچنین، نظارت‌های دقیق و مستمری بر روند اجرایی این پروژه صورت گرفت تا از انطباق کامل با ضوابط ساختمان‌سازی اطمینان حاصل شود.

آماده‌سازی، اجرا و اتمام پروژه‌ها
شرکت مهندسی آب و خاک آستان قدس رضوی نیز در سال ۱۴۰۳ اقدام به احداث و تکمیل ۱۲ کیلومتر از پروژه احداث عملیات قطعه اول باند دوم محور سنگان - تربت‌حیدریه و نیز پروژه عملیات آماده‌سازی ۷۰ هکتاری شهرک مسکونی کارکنان شرکت فولاد سنگان و اتمام قرارداد زیرسازی و ابنیه قطاربرقی مشهد - گلبهار و تکمیل تصفیه‌خانه شهرک صنعتی کاشمر کرد.

پروژه‌های سدسازی، شبکه جمع‌آوری فاضلاب، احداث تصفیه‌خانه در رشته آب، احداث انواع راه و آزادراه، احداث تونل و زیرسازی مترو، آماده‌سازی اراضی در رشته راه و پروژه‌های مرتبط از قبیل ساخت مجتمع‌های مسکونی، تجاری، اداری و درمانی در رشته ساختمان بخش دیگری از فعالیت‌های این شرکت در سال ۱۴۰۳ به شمار می‌آید.

همچنین این شرکت در حوزه سدسازی در سال ۱۴۰۳ فعالیت‌هایی شامل پروژه‌های سد مخزنی خواف، سد مخزنی سنگرد سبزوار، سد مخزنی شوسف نهبندان، احداث کانال آبیاری و زهکشی اراضی پایاب، سد دوستی سرخس، تحکیم و آب‌بندی سد تاریخی گلستان، احداث سد مخزنی سومبار، احداث سد مخزنی ابیورد، سیستم انحراف سد چایلی، عملیات تکمیلی بدنه و تأسیسات هیدرولیکی بند خاکی میاندشت اسفراین و عملیات اجرایی سیستم انحراف سد دربند که بخش فراوانی از آن در سال‌های اخیر به انجام رسیده بود را ادامه داد.

پروژه سایت کانتینری سرخس هم که گامی بلند در توسعه ترانزیت ریلی شرق به غرب برداشت در سال ۱۴۰۳ به‌سرعت در حال انجام بود. با اجرای این پروژه، منطقه ویژه اقتصادی سرخس نه‌تنها به دروازه تجاری ایران به آسیای مرکزی تبدیل می‌شود، بلکه امکان جذب سرمایه‌گذاران جدید و توسعه همکاری‌های اقتصادی با کشورهای عضو اکو را فراهم می‌کند. همچنین شرکت معادن خاور توانست پسماند زغال‌شویی را که پیش‌ازاین به‌عنوان ضایعات شناخته می‌شد، به بازار عرضه کند. شرکت معادن خاور در سال ۱۴۰۳ ماهانه ۱۵۰ تن پسماند زغال‌سنگ اکسیده را برای بهره‌مندی و تأمین مواد اولیه برخی کارخانجات صنایع کشاورزی، جمع‌آوری، بازیافت و عرضه کرد. جلوگیری از تخریب محیط‌زیست و رهاسازی پسماند زغال‌سنگ اکسیده در محیط از جمله مزیت‌های اجرای این طرح بود.