printlogo


تلاش برای ایجاد فضای آموزش، پژوهش و خلق آثار هنری در خدمت گفتمان اسلامی و انقلابی
آستان قدس رضوی پایگاهی برای حفظ و گسترش هنر متعالی

مکتب هنر رضوان به عنوان یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های هنر دینی در کشور و مرکزی برای آموزش تخصصی هنرهای ایرانی اسلامی از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز کرد و با هدف ترویج هنر متعالی، برگرفته از معارف اسلامی و سیره رضوی، فعالیت کرد. این مجموعه همواره در تلاش بوده تا با بهره‌گیری از ظرفیت‌های هنری، بستری برای پرورش هنرمندان متعهد و آفرینش آثار فاخر در حوزه هنرهای اسلامی و ایرانی فراهم کند.

یکی از رویکردهای این مرکز هنری، امتداد اجتماعی زیارت بوده تا زیارت را با زبان هنر برای گروه‌های مختلف مردم ایجاد کند. ایده مکتب هنر رضوی از ابتدا الگوی توسعه‌یافته‌ای بود که راهنمایی می‌کند چطور مفاهیم را ملموس کنیم که همه گروه‌ها بتوانند از آن استفاده کنند.

این مرکز علاوه بر اهتمام به هنرهای سنتی به کار رفته در معماری و آرایه‌های حرم مطهر رضوی، در برنامه آموزشی خود توجه ویژه‌ای به هنرهای از یاد رفته و در حال فراموشی دارد.

رونمایی از کتاب «در جواهر نشان»
آیین رونمایی از کتاب «در جواهر نشان» از مجموعه کتاب‌های شاهکارهای هنری آستان قدس رضوی در آبان ماه سال ۱۴۰۳ با حضور آیت‌الله احمد مروی؛ تولیت آستان قدس رضوی، سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مسئولان کشوری در کتابخانه و موزه ملک تهران برگزار شد.

کتاب «در جواهر نشان» درباره در جواهر نشان منحصر به فرد حرم مطهر رضوی است که به در مرصع معروف است و هم اکنون در قابی شیشه‌ای بر بالای روضه منوره قرار گرفته است.

کتاب «در جواهر نشان» را دکتر سید مسعود بنکدار نوشته است و در آن سیر تاریخی این در از زمان ساخت در عصر فتحعلی شاه تا تعمیر در سال‌های اخیر را همراه با مشخصات این در به رشته تحریر در آورده است.

دکتر سید مسعود سید بنکدار نویسنده کتاب «در جواهر نشان» نیز با بیان اینکه در این در ۱۲ هزار قطعه جواهر از الماس، مروارید، یاقوت، فیروزه، لعل و... استفاده شده است، گفت: این در از خیلی جهات در جهان بی‌نظیر است و در جواهر نشان دیگری در جهان وجود ندارد.

این در تاریخ پرفراز و نشیبی دارد و هنرمندان بسیاری روی آن کار کرده‌اند و هنرهای بسیاری مثل قلم‌زنی، سنگ‌تراشی و... در این در منحصر به فرد به کار رفته است.

وی افزود: در این در از اشعار «خرم» شاعر مشهور عصر قاجار استفاده شده که یکی از آنها این بیت است: دری چون چرخ هشتم پرستاره/ ز گوهرهای منصور و منزه...

این اشعار با خط «آقاجان» خوشنویس عصر قاجار نگاشته شده و همیشه این در نزدیک‌ترین فاصله به روضه منوره قرار داشته است.

تربیت هنرمندان جوان و مستعد
مکتب هنر رضوان در سال ۱۴۰۳ با برگزاری دوره‌های آموزشی در رشته‌های مختلف از جمله خوشنویسی، نگارگری، هنرهای تجسمی، تذهیب و طراحی اسلامی، زمینه را برای تربیت هنرمندان جوان و مستعد فراهم کرد.

این دوره‌ها با حضور اساتید برجسته کشوری برگزار شد و مورد استقبال علاقه‌مندان قرار گرفت. نشست‌های فرهنگی «عصر داستان» نیز در قالب کارگاه آموزشی و تبادل تجربه در سال ۱۴۰۳ هر هفته چهارشنبه‌ها در مکتب هنر رضوان با حضور داستان‌نویسان سرشناس کشوری و جمعی از علاقه‌مندان به نویسندگی برگزار شد.

برگزاری نمایشگاه خوشنویسی، نشست ادبی کلمات مکتوب، اکران ویژه تولیدات موسسه آفرینش‌های هنری در این مرکز با حضور جمعی از مدیران فرهنگی کشور، کارگاه‌های هنری، آیین‌های رونمایی از کتاب و... از دیگر رویدادهای برگزار شده توسط «مکتب هنر رضوان» در سال ۱۴۰۳ بودند.

تولید موسیقی و محصولات هنری
تولید آلبوم موسیقی رضوی برای نخستین بار با بهره‌گیری از شعرها و ملودی‌های ترکمنی با عنوان «گاهِ سفر (سیران ایچینده)» و همچنین تولید بیش از ۱۱۰۰ محصول هنری تحت عنوان «برند مهر» رضوی و فراهم نمودن زمینه اشتغال افراد بسیاری از جمله فرزندان معلول، زنان سرپرست خانوار و زندانیان و معرفی محصولات هنری رضوی «مهر» در ششمین نمایشگاه تخصصی «فرانچایز ایران» در دسته‌های مختلف «تابلو»، «متبرک»، «دکوراتیو»، «زیورآلات»، «حجمی» و «زینتی» نیز از دیگر اقدامات سال ۱۴۰۳ به شمار می‌رود.