درنگی بر دومین دوره برپایی «مدرسه تابستانی دارالعلم»؛
حرم مطهر رضوی؛ بستر تعاملات نخبگانی حوزویان
مدرسه تابستانه «دارالعلم» با هدف رونق بخشیدن به حضور علمی و افزایش سطح تعاملات و ارتباطات طلاب و اساتید حوزه علمیه سراسر کشور به همت آستان قدس رضوی و با همکاری حوزه علمیه خراسان در صحن و سرای بارگاه امام رضا (ع) طراحی و اجرا شد. ایده تاسیس این مدرسه توسط تولیت آستان قدس رضوی مطرح و از ابتدا بر تداوم و ارتقا کمی و کیفی این دورهها تاکید شد. امام رضا (ع) که به عالم آل محمد (ص) شهرت دارند، شاگردان بسیاری همچون فضل بن شاذان نیشابوری، اباصلت هروی و... را تربیت کردند و مناظرات و گفتوگوهای امام رضا (ع) موجب شد تا جاذبه علمی و معنوی در کشور ایجاد شود و بزرگان و علمای بسیاری به خراسان سفر کرده و از محضر این امام کسب فیض کردند.
مشاهده
روایت تصویری
این مطلب
رشد علمی، معنوی و تربیتی طلاب
ایجاد مدرسه تخصصی دارالعلم در راستای ارتقای سطح علمی و فرهنگی حوزه علمیه خراسان با استفاده از اماکن زیارتی برای تکمیل بخشهای باقیمانده از کتب فراگیری دروس جدید در کنار درسها و متون رایج، بحثهای علمی در موضوعات مختلف تحت نظر اساتید خبره و کارهای گوناگون علمی آموزشی و پژوهشی در جوار حرم رضوی، موقعیت بسیار مبارکی ایجاد کرد تا طلاب و فضلا از ایام تابستان برای رشد علمی، معنوی و تربیتی بهرهمند شوند. بر این اساس در دو دوره پیدرپی برپایی مدرسه دارالعلم، طلاب از محضر علمایی همچون آیتالله سبحانی، آیتالله آملی لاریجانی، آیتالله سیدان و دیگر اساتید تلمذ کردند. افزایش تعاملات بین دو حوزه علمیه خراسان و قم و افتتاح دفتر دارالعلم در نجف در آینده نزدیک برای ایجاد سه ضلع حوزه علمیه مشهد، قم و نجف از اهداف پیش روی این مدرسه تخصصی است.
برپایی دومین سال دارالعلم با حضور ۸۰۰ طلبه
نخستین مدرسه تابستانه «دارالعلم» در قالب ۳ مدرسه علمی از جمله مدرسه «فقه و اصول»، مدرسه «کلام و فلسفه» و مدرسه «ادبیات و تفسیر» با حضور ۳۰۰ نفر از طلاب نخبه سطح چهار و اساتید برجسته حوزههای علمیه سراسر کشور، تابستان ۱۴۰۲ به مدت دو هفته کار خود را آغاز کرد و طی همان دوره در مجموع بیش از ۳۰ نشست علمی یا کرسی مناظره و حدود ۹۰ جلسه درس القایی را برگزار کرد. برای دومین دوره مدرسه تابستانی دارالعلم فراخوان ثبتنامی منتشر شد که به دنبال آن ۱۷۰۰ نفر در مدرسه دارالعلم ثبتنام کردند که پس از بررسی، ۸۰۰ نفر برای شرکت در دورههای این مدرسه پذیرش شدند. دومین دوره مدرسه تابستانی دارالعلم حوزه علمیه مشهد از ششم مرداد ماه سال ۱۴۰۳ با حضور ۸۰۰ نفر از طلاب زن و مرد کشور با پیام مرجع عالیقدر آیتالله مکارم شیرازی در جوار حرم مطهر رضوی آغاز به کار کرد.
دومین مدرسه تابستانی طلاب، تابستان ۱۴۰۳ در قالب پنج مدرسه «منطق و روششناسی»، «ادبیات و زبانشناسی»، «علوم عقلی»، «فقه و اصول» و «قرآن و حدیث» با حضور اساتید برجسته قم و مشهد و سایر مراجع و بزرگان، در دانشگاه علوم اسلامی رضوی اجرا شد.
تنوع در عرصههای دانش و مخاطبان
این مدرسه با تبرک و تمسک به سوره نحل قرآن کریم، به عنوان یک تشکیلات علمی در جوار مضجع امام رضا (ع) ایجاد شد. این همجواری امکان استفاده از ظرفیت نخبگی این منطقه را برای طلاب فراهم آورد.
همچنین جغرافیای تأثیرگذار این حوزه که یکچهارم کشور را شامل میشود و سابقه دیرینه خراسان به عنوان پایگاه و قطب فعالیتهای قرآنی، از مزیتهای منطقهای دارالعلم است. تنوع در عرصههای دانش، تنوع مخاطبان، حضور افراد مستعد برتر و ... برخی از ویژگیهای این مدرسه تابستانه به شمار میرود.
محتوای برنامههای این مدرسه توسط حوزه علمیه معین میشود و پشتیبانی و اجرای آن به دانشگاه علوم اسلامی رضوی سپرده شد. طلاب سطح چهار حوزه، طلاب و پژوهشگران مراکز، موسسات و نهادهای تخصصی حوزوی و نخبگان و استادان سطح مقدمات و سطوح عالی از جمله افراد حاضر در مدرسه تابستانی دارالعلم در سال ۱۴۰۳ بودند.
رونمایی طرحهای ۵ ساله مدرسه دارالعلم
بهمن ماه سال ۱۴۰۳ در مراسمی با حضور مسئولان حوزه علمیه و آستان قدس رضوی طرحهای ۵ ساله مدرسه دارالعلم رونمایی شد. قرار است در برنامههای ۵ ساله مدرسه دارالعلم به سمت افق تمدن نوین اسلامی گام برداشته شود.