پاتوقهای فکری - فرهنگی آستان قدس رضوی در اختیار زائران و مجاوران
گشایش سومین فروشگاه شبانهروزی «کتاب رضوی» در جوار حرم امام رضا (ع)
سومین فروشگاه شبانهروزی کتاب رضوی در سال ۱۴۰۳ با هدف عرضه کتاب و محصولات فرهنگی به زائران و مجاوران در ورودی پیادهراه آیتالله طبسی حرم مطهر رضوی بازگشایی شد. با توجه به نیاز مشهد به وجود فضاهای فرهنگی و فروشگاههای جامع کتاب و در راستای دستورات تولیت آستان قدس رضوی در خصوص تبدیل آستان قدس به قطب فکری – فرهنگی، سومین فروشگاه کتاب رضوی از سوی انتشارات آستان قدس رضوی (بهنشر) با وسعت ۸۰ مترمربع در نزدیک حرم مطهر رضوی در ابتدای خیابان آیتالله واعظ طبسی (ره) افتتاح شد تا علاقمندان در فضایی مناسب، دسترسی آسان و متنوعی به کتاب و محصولات فرهنگی بهصورت شبانهروزی داشته باشند.
۹ هزار اثر از ۲۵۰ ناشر مطرح کشوری
این فروشگاه قبل از بازسازی بهصورت کانکس به ارائه خدمات به زائران و مجاوران میپرداخت که با توجه به ادامه فرآیند یکسانسازیشعب رضوی، در مدت ۲۰ روز کاری بازسازی آن انجام و بهصورت شبانهروزی در حال خدماترسانی به زائران و دوستداران کتاب است. سومین فروشگاه کتاب رضوی با عرضه متداول بیش از ۹ هزار اثر فعال و گزینش شده از ۲۵۰ ناشر مطرح کشوری و فعالیت راهنمایان تخصصی با گرایشهای تحصیلی مرتبط (ادبیات، زبان عربی و انگلیسی، علوم دینی، فلسفه و...)، یکی دیگر از کتابفروشیهای شبانهروزی انتشارات بهنشر در جوار حرم مطهر رضوی با پشتیبانی روزانه است که به تجمیع و بهروزرسانی متعارف و پرسرعت عناوین بازنشر و چاپ اول، پوشش نیاز ردههای سنی مختلف با فرهنگهای گوناگون، ارائه آثار پُرمخاطب روز متناسب با سیاستهای بهنشر، تأمین منابع مطالعاتی مخاطبان با محتوایی مناسب، عرضه ویژه آثار مطرح کودک و نوجوان با انتخاب تحقیقی و معرفی آثار در فضای مجازی میپردازد.
ارائه آثار شخصیتها و بزرگان انقلاب اسلامی
عرضه کامل، جامع و درخور آثار شخصیتها و بزرگان انقلاب اسلامی، بخش سوغات زائر، سیستم جستوجو، کتابهای صوتی، بخش ایستگاه مطالعه، بخش کودک و نوجوان، ارائه آثار معرفتی و زیارتی، ایجاد ۲۶ دسته موضوعی از جمله خانواده، سبک زندگی، خودسازی و... با تفکیک رده سنی جهت جستوجوی مخاطبان، از ویژگیهای شاخص این فروشگاه کتاب به شمار میآید.
۹هزار و ۲۴۹ محصول فرهنگی در سومین فروشگاه کتاب رضوی عرضه میشود؛ این محصولات در قالب سوغات رضوی مانند قابفرشهای متبرک حرم رضوی، قاب کاشی متبرک، سجادههای نفیس، زیورآلات و نوشتافزارهای مختلف و اسباببازی عرضه میشوند که این مجموعه از حدود ۷۰ تولیدکننده داخلی تأمین میشود.
شعبههای دیگر فروشگاههای کتاب رضوی در مشهد ورودیهای باب الجواد (ع) و شیخ طبرسی حرم مطهر رضوی هستند.
در حال حاضر انتشارات بهنشر دارای ۱۷ فروشگاه است که شامل ۹ شعبه حرم و ۸ شعبه شهری است و ۷ فروشگاه و ۱۰ نمایندگی در بخش آثار و محصولات بهنشر در تهران و سایر شهرستانها مشغول به کار هستند. البته فروشگاه مجازی بهنشر در بستر اینترنت هم در سراسر کشور در حال خدمترسانی است.
ادامه برپایی نشستهای عصرانه داستاننویسان رضوی
در سال ۱۴۰۳ برپایی سلسله نشستهای عصرانه داستاننویسان رضوی با حضور علاقمندان و داستاننویسان در فروشگاه مرکزی انتشارات آستان قدس رضوی ادامه یافت. خوانش داستان، رونمایی، بررسی و جشن امضای کتاب و نقد داستان از جمله بخشهایی است که در نشستها و پاتوقهای عصرانه داستاننویسان رضوی انتشارات بهنشر برگزار میشود.
تعریف و مفهوم تخیل، چگونگی و میزان استفاده از تخیل در داستان، توضیحاتی درباره اصطلاحاتی همچون حقیقت، واقعیت، خبر و انشاء در داستاننویسی و ذکر فتوای علمای دینی و مراجع تقلید در خصوص میزان و چگونگی تخیل در داستاننویسی از جمله مواردی است که در برخی از نشستهای عصرانه داستاننویسان رضوی مطرح شد.
برای نخستین بار ۱۸ موسسه از آستان قدس رضوی بهصورت یکپارچه در نمایشگاه هفته پژوهش حضور یافتند؛
به دنبال توسعه از مسیر فناوری
آستان قدس رضوی به رسم هر ساله با الگوگرفتن از سیره عالم آل محمد (ص)، در کنار سایر مراکز علمی و پژوهشی سطح شهر مشهد، در نمایشگاه پژوهش و فناوری که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد حضور فعال داشت. با این تفاوت که در هفته پژوهش و فناوری سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار ۱۸ موسسه از مجموعه موسسات آستان قدس رضوی، اعم از بنیاد بهرهوری موقوفات، بنیاد کرامت رضوی، بنیاد فرهنگی رضوی، موسسه جوانان، سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد، مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (ص)، بنیاد پژوهشهای اسلامی، شرکت صنایع پیشرفته رضوی و چند شرکت دیگر بهصورت یکپارچه در بیست و پنجمین نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری خراسان رضوی حضور یافتند و به ارائه و معرفی عملکرد علمی و پژوهشی و عرضه محصولات خود، پرداختند. علاوه بر موسسات ۹ گانه سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، بنیاد بهرهوری و موقوفات، بنیاد کرامت رضوی، حرم مطهر رضوی و سازمان مرکزی نیز در این نمایشگاه حضور فعالی داشتند و به عرضه دستاوردهای پژوهشی خود پرداختند. در این نمایشگاه مخاطبان شاهد دستاوردها و فعالیتهای آستان قدس رضوی از مرحله ارائه طرح و ایده تا مرحله تولید محصول بودند.
امکان دسترسی به ۱۳ هزار و ۷۰۰ عنوان منبع در کتابخانه گویای رضوی
ارائه خدمات مطالعاتی رایگان
به نابینایان و کمبینایان
کتابخانه گویای رضوی با ۱۳ هزار و ۷۰۰ عنوان منبع اطلاعاتی زیر نظر سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، بهصورت رایگان به نابینایان و کمبینایان کشور خدماترسانی میکند. کتابخانه گویای رضوی در راستای ارائه خدمات ویژه کتابخانهای به اقشار نابینا و کمبینای جامعه و دسترسی آسانتر آنها به منابع آموزشی و پژوهشی در سال ۱۳۸۳ در محل کتابخانه آیتالله حاج شیخ مجتبی قزوینی (ره) این شهر مقدس راهاندازی شده است.
این کتابخانه با گردآوری مجموعهای کمنظیر شامل کتاب صوتی در قالبهای DVD، VCD، CD و MP۳ و کتاب چاپی به خط بریل در موضوعات کمکآموزشی، علمی، فرهنگی، تاریخی، ادبی، سیاسی، اجتماعی و... و همچنین مجموعهای از نرمافزارهای ویژه نابینایان و کمبینایان به آنان خدماترسانی میکند. مراجعان کتابخانه گویای رضوی ضمن استفاده از تجهیزات خاص در این کتابخانه، میتوانند از منابع اطلاعاتی موجود بر روی هر نوع حافظه جانبی، نسخه کپی تهیه کنند.
همچنین اعضای کتابخانه گویای رضوی و مراکز مختلف از طریق تماس تلفنی یا ارسال پیام در پیامرسانهای مربوط به این کتابخانه، امکان اعلام درخواست منابع اطلاعاتی موردنیاز خود را دارند که این منابع پس از بررسی و آمادهسازی، در مشهد با همکاری کتابخانه سیار آستان قدس رضوی و در سایر شهرهای کشور از طریق پست، بهصورت رایگان و در کمترین زمان ممکن در اختیار متقاضیان قرار داده میشود.
نابینایان و کمبینایان اهل علم و پژوهش بهصورت رایگان میتوانند به عضویت کتابخانه گویای رضوی درآیند و در حال حاضر، ۳۵۵ نفر در گروههای مختلف دانشآموزان، دانشجویان، کارمندان و مشاغل آزاد، در مقاطع گوناگون تحصیلی، عضو این کتابخانه هستند.
کتابخانه گویای رضوی در محل کتابخانه آیتالله حاج شیخ مجتبی قزوینی (ره) مشهد به نشانی: خیابان طبرسی، چهارراه مجلسی، خیابان مجلسی غربی ۱، به اهل کتاب و کتابخوانی بهویژه نابینایان و کمبینایان خدماترسانی میکند.
اهدای بیش از ۱۲ هزار نسخه کتاب از سوی کتابخانه حرم مطهر به کشور افغانستان؛
گسترش الطاف رضوی
از مشهد به غور، سمنگان و هرات
همجواری شهر مقدس مشهد با کشور افغانستان و وجود بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) باعث شده است که این موضوع همواره مورد توجه اهالی فرهنگ و ادب کشور افغانستان قرار گیرد و درخواستهای فراوانی مبنی بر دریافت کتاب اهدایی از سوی نهادها و مؤسسات فرهنگی این کشور، به آستان قدس رضوی برسد. سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و کتابخانه رضوی نیز در راستای پاسداشت زبان فارسی در کشور افغانستان، بیش از ۱۲ هزار و ۴۰۰ جلد کتاب را طی ۶ سال گذشته به ولایات مختلف افغانستان ارسال کرده است.
نمایندگی فرهنگی هرات موضوع تأمین کتاب برای جامعه هدف حوزه غرب افغانستان را از راههای مختلف مورد پیگیری قرارداد و در این مسیر با آستان قدس رضوی وارد مذاکره شد.
بر این اساس کتابخانه سیار آستان قدس رضوی پس از دریافت مجوزهای لازم و پیرو تأیید معاونت بینالملل آستان قدس رضوی، بیش از ۱۲ هزار و ۴۰۰ نسخه کتاب را به نهادهای فرهنگی کشور افغانستان تقدیم کرده است.
خیریه سیدالشهدا، ولایت غور، ولایت سمنگان، هرات، قرارگاه انصارالله حوزه علمیه افغانستان از جمله مراکز افغانستان است که طی این مدت مجموعهای از منابع مطالعاتی با محورهای موضوعی مختلف از سوی این سازمان به آن ارسال شده است.