حرم مطهر امام رضا(ع) همواره به عنوان یکی از مهمترین مراکز نشر و ترویج معارف قرآنی در جهان اسلام شناخته میشود و به عنوان نماد پیوند ناگسستنی قرآن و عترت، همواره شاهد بزرگترین محافل و اجتماعات قرآنی در جهان اسلام بوده است.
«محافل قرآنی» حرم مطهر رضوی یکی از سنتهای دیرینه و ارزشمند آستان قدس رضوی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ اسلامی دارد. این محافل از دیرباز به عنوان بستری برای انس با کلام وحی، ترویج آموزههای قرآنی، تعمیق معرفت دینی و تجلی عشق به قرآن کریم در میان زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی برگزار شدهاند.
در طول سال ۱۴۰۳ این محافل نورانی همواره با حضور قاریان بینالمللی، اساتید برجسته علوم قرآنی، حافظان کلام وحی و عاشقان قرآن از سراسر ایران و دیگر کشورهای اسلامی در حرم مطهر برگزار شد. در این محافل برنامههای متنوعی از جمله جلسات ترتیلخوانی، تفسیر، محافل انس با قرآن، کرسیهای تدبر و مسابقات قرآنی اجرا شده که فضای ملکوتی حرم را با طنین آیات الهی معطر ساخت.
برپایی بیش از ۳۵۰ کرسی تلاوت رضوی
«کرسی تلاوت رضوی» از جمله محافل قرآنی حرم مطهر رضوی است که در سال ۱۴۰۳ در رواق امام خمینی(ره) با حضور قاریان و حافظان ممتاز و بینالمللی و گروههای همخوانی و تواشیح و با استقبال زائران و مجاوران برگزار شد. بیش از ۳۵۰ محفل کرسی تلاوت رضوی در سال ۱۴۰۳ در حرم مطهر رضوی برپا گردید.
جلسات تفسیر و تدبر و پرسمان قرآنی نیز در سال ۱۴۰۳ با حضور اساتید مبرز در حرم مطهر رضوی برگزار شدند که در مجموع حداقل ۷۰۰ محفل ثبت شده است.
همچنین هر روز ۲ جلسه ترتیلخوانی در رواق امام خمینی(ره) و ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد برپا شد که طی سال حدود ۷۰۰ جلسه بوده و از شبکههای مختلف رسانهای پخش شدند.
«کرسیهای تلاوت امابیها» ویژه بانوان و محفل قرآنی «جوادالائمه» ویژه نوجوانان نیز از دیگر محافل قرآنی حرم بودند. قریب به ۱۷۰ محفل ویژه خواهران و ۱۸۰ جلسه ویژه نوجوانان با محوریت قرآن در حرم مطهر رضوی برگزار شد. این دو برنامه قرآنی برای مخاطب خاص و اختصاصی نیز مورد استقبال گسترده زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی قرار گرفت.
همزمان با آغاز امامت حضرت صاحبالزمان(عج) و آغاز هفته وحدت، حرم مطهر رضوی میزبان بزرگترین محفل قرآنی جهان اسلام با عنوان «علی حب النبی» شد. «محفل» نام برنامهای تلویزیونی قرآنی است که چند سالی در ایام ماه مبارک رمضان از قاب شبکه سه سیما میهمان خانههایمان میشود. برنامهای جذاب و با حال و هوای شورانگیز قرآنی که عوامل این برنامه با حضور در حرم مطهر رضوی و اجرای زنده، یکی از بزرگترین محافل قرآنی جهان اسلام را در جوار حرم مطهر هشتمین قرآن ناطق رقم زدند.
محافل قرآنی در سال ۱۴۰۳ گامی مؤثر در جهت گسترش معارف قرآنی و ترویج فرهنگ انس با کلام وحی بودند. این برنامهها، علاوه بر اینکه سبب ایجاد فضایی معنوی و آرامشبخش در حرم مطهر شدند، نقش مهمی در ارتقای دانش قرآنی زائران و مجاوران ایفا کردند. با توجه به تأثیرات مثبت این محافل، انتظار میرود که در سالهای آینده نیز با گستردگی و کیفیت بیشتری ادامه یابند و بیش از پیش، حرم مطهر رضوی به قطب قرآنی جهان اسلام تبدیل شود.