ساماندهی 10 هزار متر مربع از پشت بام های حرم مطهر
در اجرای بخش مهمی از این طرح که در راستای مرمت و زیباسازی ابنیه موجود در اطراف گنبد منور حرم مطهر امام رضا انجام می شود، جمع آوری، سبک سازی و باربرداری تاسیسات از روی بام ها که اغلب بناهای خشتی و قدیمی هستند، صورت میگیرد و در بخشی از پشت بام های با اجرای سازه ها و پوسته های بتنی سبک از وزن گنبدهای آجری کاسته می شود و مقاومت خوبی در برابر وضعیت های مختلف آب و هوایی و حریق ایجاد می کند.
این ساماندهی در مساحتی به حدود 1500 مترمربع در ضلع شرقی روضه منوره و 3500 مترمربع در محدوده شمالی شامل دارالولایه و 1000 مترمربع در محدوده جنوبی شبستانهای علوی و نجف آبادی و مدارس دودر و پریزاد و دیگر نقاط پشت بام های حرم صورت میگیرد که مجموعا 10 هزار متر مربع را شامل می شود.
نوسازی و ارتقای تاسیسات هوارسانی
خیلی از تاسیسات هوارسانی، برقی و مکانیکی موجود در پشت بام های حرم با گذشت زمان مستهلک شده که برخی از آنها متعلق به دهه 60 است و به دلیل فرسودگی سطح کیفیت تهویه مطبوع در برخی از رواق ها همچون رواق حضرت معصومه(س) کاهش یافته است. در طرح پیش رو تصمیم به جمع آوری دستگاه های هواساز و کانال های فرسوده و اصلاح برخی نواقص جزئی در هوارسانی رواق های اطراف روضه منوره گرفته شده است.
روی بام ها 13 سکوی تاسیساتی برای استقرار هواسازها ایجاد شده است و 13 دستگاه جدید در فواصل زمانی مختلف به پشت بام منتقل و در موقعیت مناسب نصب میشود، ۶ عدد هواساز موجود جابهجا و 5 عدد هواساز کماکان در موقعیت اولیه به فعالیت خود ادامه می دهند. همچنین 11 دستگاه قدیمی از دور سرویس دهی خارج
می شود. موقعیت نصب دستگاه های جدید روی بام
شبستان های علوی، نجف آبادی و مسجد گوهرشاد می باشد. جانمایی های جدید به صورتی می باشد که از تمام توان دستگاه های هواساز برای سرویس دهی به تمامی فضاهای زیارتی استفاده شود و با قرارگیری پوشش های جدید بر روی این تاسیسات علاوه بر حفاظت از این تاسیسات در شرایط مختلف آب و هوایی، منظر پشت بام ها به سبک معماری قدیم حرم مطهر قابل مشاهده می باشد و دیگر شاهد نابسامانی منظر نخواهیم بود.همچنین در طول فرآیند اجرای این پروژه، تمامی سطح بام ها عایق بندی خواهند شد و هدایت مناسب آب ناشی از نزولات جوی مدنظر قرار می گیرد.
حظّ بصری پیش چشم زائران رضوی
طرح نورپردازی جامع اطراف گنبد منور حرم مطهر رضوی هم با هدف ارتقای حظّ بصری (بهره مندی بهتر و بیشتر چشمی) و افزایش تلالؤ گنبد منور حرم مطهر در ساعات مختلف شبانه روز در طول پروژه انجام خواهد شد.
اما باتوجه به حضور شبانه روزی زائران در حرم مطهر رضوی و روضه منوره امکان قطع سرویس دهی هواسازها برای انجام این پروژه به منظور تغییر و جابهجایی دستگاه های هواساز میسر نیست. به همین دلیل با تدابیر صورت گرفته در تمام طول زمان پروژه با کانال کشی های موقت، هوارسانی به تمامی فضاهای زیارتی درحال انجام می باشد تا جابهجایی و استقرار دستگاه های هواساز، کانال کشی ها و تاسیسات جدید به صورت کامل صورت گیرد.
همچنین رفت و آمد وسایل نقلیه سنگین برای جابجایی دستگاه ها و تاسیسات باوجود زائران یکی دیگر از چالش های پیش رو است که تلاش می شود بدون ایجاد مزاحمت برای زائران، این اقدامات شود.