printlogo


(ادامه از صفحه 18 )
پای سوگواران امام رضا  

امام، خود را به مشهد و حرمش رسانده، فقط نشستن و در حضور او نجوا و مویه کردن کافی است، اما خادمان فرهنگی آستان مولا هم برای بهره بردن بیشتر زائران، ده‌ها برنامه فرهنگی مذهبی تدارک دیدند که از آن جمله 178 برنامه علمی ـ فرهنگی بود که به همت سازمان علمی و فرهنگی و با هدف تحقق زیارت متعالی برگزار شد؛ برنامه‌هایی که شاخص‌ترین آنها راه‌اندازی موکب‌های فرهنگی در پیاده‌راه آیت‌ا...  واعظ طبسی و برگزاری نشست‌های تخصصی با موضوع امام رضا بود.
زائران اما از راه دور آمده بودند؛ خسته بودند و پرگردو غبار، به‌ویژه آنها که قدم در مسیر پیاده نهاده بودند، لذا به مسکن احتیاج داشتند و محل آسایش. این‌جا هم آستان قدس رضوی حاضر بود. شش موکب در حریم حرم، یک موکب در میدان شهدا و مجموعه تربیت بدنی آستان قدس برای اسکان در اختیار زائران قرار گرفت که درمجموع هر شب میزبان 10 هزار زائر بودند. علاوه بر این، حدود 7 هزار مترمربع از پارکینگ‌های حرم رضوی برای اسکان زائران مفروش شد. 27 پایگاه نیز در سطح شهر مشهد برای اسکان در نظر گرفته شد. 
از آن‌جا که شمار زیادی از زائران امام همام طبق سنت ده‌ها ساله، با پای پیاده خود را به مشهدالرضا رسانده بودند، امدادرسانی و ارائه خدمات به آنها در مسیرهای منتهی به مشهد نیز از طریق 30 موکب آستان با امکانات کامل انجام می‌شد.
آستان قدس تنها میزبان زائران دور و نزدیک امام هشتم نبود، بلکه علاوه بر میزبانی شایسته و خدمات‌رسانی مستقیم به زائران، برنامه حمایت از مواکب مردمی را هم در برنامه و دستور کار خود قرار داده بود. در همین زمینه  بنیاد کرامت رضوی در قالب طرح «مشهد خانه تو»؛ اقلام مورد نیاز میزبانی از زائران
 ( شامل گوشت، برنج، شکر، روغن و ...) را در اختیار مجاوران قرار داد. 
موکب‌های خدمات‌رسانی در شهر مشهد برپا شده بودند و با حمایت آستان قدس رضوی 135 موکب مردمی در پنج محور منتهی به حرم به زائران روزهای پایانی صفر خدمات ارائه می‌کرد. این موکب‌ها در سه وعده صبحانه، ناهار و شام و همچنین میان‌وعده، میزبان میلیون‌ها زائر دهه آخر صفر بودند.
در این میان از برنامه ویژه خادمان حرم نمی‌توان به راحتی گذشت؛ آن‌جا که شماری از خادمان مشتاق؛ از کفشداران گرفته تا دربانان در مسیرهای منتهی به مشهد به استقبال زائران پیاده رفتند و با برپایی چندین موکب و ارائه غذای گرم و بسته‌های متبرک از آنها به طور  ویژه پذیرایی کردند. 
آستان قدس رضوی نه تنها برای جسم خسته، بلکه برای روح و جان تشنه زائران نیز برنامه‌های فرهنگی ویژه‌ای تدارک دیده بود؛ برنامه‌هایی برای همه اقشار و سنین؛ خانواده‌ها، کودکان، نوجوانان و ... 
برپایی مجالس عزاداری با حضور سخنرانان و مداحان برجسته در طول دهه، برگزاری محافل قرآنی و برنامه‌های سوگواری ویژه نوجوانان، اجرای مسابقات فرهنگی و برنامه‌های معرفی از جمله حلقه‌های معرفت و پرسمان دینی از برنامه‌های ویژه این دهه بود.
علاوه بر این برنامه‌ها، حسینیه حرم هر شب میزبان هیئت‌های  مذهبی اقوام مختلف کشور بود تا به شیوه دلخواه و با آداب و رسوم دیار خود در حرم مطهر عزاداری کنند. 
یکی از اهداف مهم آستان قدس رضوی، بازتاب ملی و جهانی لحظه‌های باشکوه زیارت و خدمت به زائران است، در همین باره به همت خادمان  رسانه ‌ای آستان قدس و با هدف بهره‌مندی تمام دلدادگان از فضای معنوی حرم در این ایام، روزانه 128 ساعت برنامه تلویزیونی و رادیویی از حرم مطهر رضوی پخش شد. 
بارگاه قدسی امام هشتم   محل امن و ماوای تمام بندگان خدا از هر دین و قوم و مذهبی است، لذا یکی از برنامه‌های ویژه این دهه، تشرف 700 عالم اهل سنت به حرم مطهر در سالروز رحلت پیامبر اکرم (ص) بود؛ بهترین آیه و نشانه از اینکه   امام رضا عامل انتشار محبت و محور وحدت مسلمانان است.
و در نهایت در شبی که چراغ وجود امام مهربانی‌ها با رذالت دشمنانش به خاموشی گرایید؛ در شب شهادتش؛ در آخرین شب ماه صفر، با حضور پرشمار خادمان و زائران، اقامه عزا همراه با آیین باشکوه خطبه‌خوانی در صحن پیامبر اعظم (ص) برگزار شد. آیین عزاداری از شب شهادت تا روز شهادت ادامه یافت تا در آخرین روز ماه صفر به اوج خود رسیدو با اجتماع صدها هزار نفری عزاداران سیاه‌پوش گرداگرد وجود مبارکش، تصویری از پیوند پرمحبت امام و ماموم را به نمایش  گذاشت