printlogo


درنگی بر رمانی که بیش از ۴۸ نوبت توسط آستان قدس رضوی تجدید چاپ شده است؛
«دعبل و زلفا» ؛ روایتی از عشق شورانگیز به امام مهربانی ها

 «دعبل و زلفا» روایتی عاشقانه از آشنایی و زندگی پر فراز و نشیب «دعبل خزاعی»، شاعر اهلبیتc و همسر سازش ناپذیرش زلفا به قلم «مظفر سالاری» نویسنده آثار عاشقانه مذهبی است.

«دعبل و زلفا» نخستین بار سال ۱۳۹۶در ٣٣٢صفحه توسط انتشارات آستان قدس رضوی منتشر و تاکنون بیش از ۵۰ هزار نسخه از این اثر در بیش از ۴۸ چاپ عرضه شده است. نویسنده در رمان «دعبل و زلفا» تلاش کرده است، فضاسازیهایی صورت دهد که مخاطب عام و به خصوص نسل جوان را به گذشته برد ه و ذهن او را درگیر مسائل مهمی البته با چاشنی داستانی عاشقانه کند. در این کتاب، مقاطعی از زندگی دعبل در زمان امام موسی بن جعفر و امام رضا به صورت داستانی مورد توجه قرار گرفته است؛ عشق میان او و زلفا، بستری جذاب برای ماجراهای فراوان این رمان است که نویسنده کوشیده بر اساس داده های تاریخی به بازسازی و بازآفرینی ماجراها و حوادث بپردازد.

 داستان عاشقانهای از شاعری به نام دعبل خزائی

این کتاب، داستان عاشقانه ای است از شاعری به نام دعبل خزائی که در زمان خلافت عباسیان زندگی می کرده است. دعبل در سفری به سوی بغداد با کاروانی از اسیران زن مواجه می شود که برای کنیزی به دربار حکومت برده می شوند و در میان آن ها دختری است بسیار زیبارو و عفیف که شجاعت و ظلم ستیزی اش در مقابل مأموران ظالم، دعبل را شیفته و واله خود می کند.

شاعر جوان با دیدن دختر اسیر که نامش زلفاست، به دنبال رسیدن به اوست و بعداز ملاقاتش با وی که با رنج و زحمت بسیار فراهم شده، علاقه فراوان دختر به اهل بیت «علیهم السلام» را متوجه می شود.حجت الاسلام سالاری درباره «دعبل و زلفا» میگوید: در این رمان مقطع خوبی از تاریخ انتخاب شده و مسائل اجتماعی و سیاسی دوره علی بن موسی الرضا تا حدی که امکان بررسی در رمان داشته، مورد تحلیل قرار گرفته است ...

این کتاب رمانی با چاشنی عشق و عاشقانگی است که باعث آشنایی با یکسری مسائل مربوط به آن زمان میشود، مسائلی که احساس میکنیم هنوز هم وجود دارد و از همین حیث کتاب، اثری سازنده است.

 نگارش «دعبل و زلفا» به واسطه علاقه نویسنده به ائمه اطهار

وی خاطرنشان میکند: به علت علاقه زیاد به اهل بیت  تصمیم گرفتم این رمان را بنویسم.

حجتالاسلام مظفر سالاری متولد ۱۳۴۱ شهر یزد است، این نویسنده روحانی از کودکی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان فعالیت داشته است، خودش میگوید از دوم دبستان که با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آشنا شد عشق به ادبیات هم در وجودش روشن و باعث شد دوست داشته باشد، روزی بنویسد اما بعد از اینکه دیپلم گرفت و وارد حوزهی علمیه شد، همکاریش با نشریات کودک و نوجوان جدیتر شد.

سالاری یادآوری میکند: هر رمانی خود یک داستانی دارد و کتاب دعبل و زلفا از این قاعده مستثنی نیست، زمانی از سوی دانشکده دارالحدیث در قم به بنده سفارش داده شد تا یک مجموعه داستانی راجع به حضرت امام رضا علیه السلام بنویسم؛ چهار نفر از نویسندگان قم را جمع کرده و مجموعه داستانی در این خصوص نگاشته شد که اسم« آن مینوی نگاه تو »است که یکی از داستان های این کتاب با اسم آستین درخصوص دعبل خزائی شاعر اهل بیت است و بعد این داستان تبدیل به یکی از فصلهای رمان «دعبل و زلفا» شد.

نویسنده رمان «دعبل و زلفا» میگوید: اخیرا که بنده به حرم مطهر رضوی مشرف شدم، این کتاب را در نزدیکی مقبره شیخ بهایی در یک ایستگاه مطالعاتی دیدم که به نظر حرکت ارزشمندی است.

او ادامه میدهد: چند سال گذشته از طرف آستان قدس از بنده دعوت شد و خواستند تا رمانی بر اساس داستان آستین برای آنها بنویسم و در آنجا بودکه پذیرفتم و نگارش آن را آغازکردم. پس از پذیرفتن قرارداد، بنده زندگی دعبل و تمام اسناد و مدارک تاریخی مربوط به ایشان را مطالعه نمودم و آنجا بود که طرح رمان دعبل و زلفا به دست آمد و داستان آستین نیز با تغییراتی فصل آخر این رمان قرار گرفت.

 نوشتن «دعبل و زلفا» یک سال طول کشید

وی اضافه میکند: از ابتدای آشنایی دعبل با همسرش این رمان شروع شده است و سه شخصیت اصلی آن ، از صحنه اول در داستان حضور دارند و تا انتهای ر مان نیز این سه شخصیت همچنان هستند و یک مثلث تضاد ایجاد شد که در آن دعبل یک رقیب عشقی دارد که دلبسته زلفا است که تا انتهای رمان حضور دارد.

سالاری خاطرنشان میکند: چاشنی عشقی که در رمان وجود دارد آن را جذاب تر کرده و تعلیق و انتظار آفرینی این رمان سبب شده است تا خوانندگان با علاقه آن را مطالعه کنند.وی ادامه میدهد: نگارش کتاب دعبل و زلفا یک سال طول کشید و بنده امتیاز این رمان را به آستان قدس رضوی تقدیم کرده ام. به علت علاقه ای که به اهل بیت علیهم السلام دارم تصمیم گرفتم این رمان را بنویسم و به برای آنان سنگ تمام گذاشتم.