printlogo


روایتی از عشق ناب نسل جدید در موکب ‎های تخصصی دختران جوان؛
دهه هشتادی ها ؛ پرچمدار ارادت و خدمت به اهل بیت

​​​​​​​دختران دهه هشتادی که در موسسه جوانان آستان قدس رضوی دوره معرفتی «بینهایت شو» را گذراندهاند، در روزهای پایانی دهه آخر صفر سال ۱۴۰۲ میزبان دختران و مادرانی بودند که از شهرهای دیگر به قصد زیارت و عزاداری به مشهدالرضا آمدند.خیابان فداییان اسلام مشهد، چند قدم مانده به میدان بسیج، موکب حضرت نجمه(س) نظرم را جلب میکند. گروهی از زنان و دخترانی که برای زیارت امام رئوف به مشهد آمدهاند، این مکان را برای اسکان خود انتخاب کرده و در موکبی مستقر شدهاند که متبرک به نام مادر امام هشتم است. وارد موکب میشوم و دختران جوانی را میبینم که مشغول واکس زدن کفش زائران هستند.

 شور و شوق خدمت

در حال تماشای شور و شوقشان از واکس زدن کفش بانوان زائر هستم که مسئول فرهنگی موکب حضرت نجمه(س) از راه میرسد و همراهش میشوم تا زیباییهای بیشتری را تماشا کنم.

محوطه بزرگ موکب، مفروش است و در گوشه گوشه آن، زنان و دختران نشستهاند و بساط خدمت را پهن کردهاند. صدای نوحه خوانی از بلندگوها در حال پخش است و همه چیز دست به دست هم داده تا حس و حال معنوی فضا بیشتر شود.

 ظرفیت اسکان برای هزار بانوی زائر

طبق صحبتهایی که با حنانه یزد فاضلی، مسئول فرهنگی موکب داریم، متوجه میشوم که این فضای متعلق به آستان قدس، از ۲۰ شهریور برای استقرار موکب در اختیار خادمیاران مردمی قرار گرفته و تجهیز شده است. و حالا به گفته او، در کنار خدمات متعدد، ظرفیت اسکان هزار نفر در هر شب نیز در این موکب ایجاد شده تا دغدغه اسکان این زائران نیز رفع شود.

 دخترانی که از بینهایت آمدند

وقتی از مسئول فرهنگی موکب حضرت نجمه(س) درباره نحوه انتخاب خادمان این موکب میپرسم، توضیح میدهد: ۹۸ درصد خادمانی که اینجا حضور دارند دختران دهه هشتادی هستند که مخاطب دوره معرفتی «بینهایت شو» موسسه جوانان آستان قدس رضوی بودهاند؛ در این دوره معارف دینی به صورت ساده و کاربردی به نوجوانان دهه هشتادی آموزش داده شود و اشتیاق نوجوانان برای فعالیت در حوزههای دینی و اجتماعی، همچون خدمت به زائران امام رضا دو چندان میشود.

 غرفههای خطاطی، رادیو موکب و کافه کتاب

اینجا غرفههای متعددی دارد. در غرفه خطاطی هر آنچه مورد درخواست زائران باشد، توسط دختران خطاط برایشان خطاطی میشود. غرفه رادیو موکب، جایی است که دختران با دکلمه مطالب معرفتی و دینی یا پخش نوحه، حال و هوای موکب را معنوی میکنند. کافه کتاب هم کتابهای متنوعی برای مخاطبانش دارد و خیلیها رابهخود جذب میکند. یک مربی آنجا نشسته و درباره معارف
اهل بیت با دختران نوجوان صحبت میکند و کتابهایی در همین زمینه به آنها معرفی میکند. اینجا غرفه مشاوره هم دارد که میهمانان، در صورت تمایل پس از شرحی مختصر در مورد مشکلات خود، شماره تماسشان را به مسئول مربوطه میدهند تا برایشان وقت تعیین شود و بتوانند با مشاور صحبت کنند.

 عطر چای و بهار نارنج

لیوان چای تازه دمِ قند پهلو را در غرفه چایخانه به دستم میدهند و عطر بهارنارنجش حالمان را خوبتر میکند.

پخت نان محلی با دستهای زنان خطه جنوب

بین گفتگو و تماشای محوطه، به غرفهای میرسیم که زنانی با لباسهای زیبایی جنوبی مشغول پخت نان هستند؛ مسئول فرهنگی موکب اظهار میکند: غرفه آشپزباشی دو سالی است که توسط زنان جنوبی اداره میشود و آنها نان لواش محلی و میان وعدههای متنوعی برای زائران آماده میکنند.

این موکب غرفههای دیگری هم دارد؛ غرفه جهاد تبیین، خدمات پزشکی، خیاطی، پارک کودک، پردیس کودک و در نهایت کفشداری.

غرفهها و خدمات این موکب در بسیاری از موکبهای دیگر هم وجود دارد اما ویژگی خاصش که خدمت دختران دهه هشتادی در آن هست، هرگز از خاطرم نخواهد رفت.